Ongelmat piilolinssien kanssa

Piilolinssi

Ongelmat piilolinssien kanssa johtuvat useimmiten huolimattomasta käytöstä.

Piilolinssejä käyttää päivittäin miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa. Ne ovat yleisesti ottaen turvalliset ja aiheuttavat oikein käytettynä suhteellisen vähän ongelmia. Asiantuntijoiden mukaan suurin osa ongelmista piilolinssien kanssa johtuu niiden huolimattomasta käytöstä.

Yleisimpiä ongelmia piilolinssien käytössä ovat kuivat silmät, silmien punoitus sekä epämukavuuden tai roskan tunne silmässä.

Hyvä nyrkkisääntönä voidaan käyttää seuraavia kysymyksiä:

 • Näyttääkö silmä hyvältä?
 • Tuntuuko silmä hyvältä?
 • Onko silmän näkö normaali?

Jos vastasit yhteenkään kysymykseen “ei”, poista piilolinssi silmästä, selvitä ongelman syy ja hanki tarvittaessa ammattilaisen apua.

Piilolinssien käyttöön liittyvät ongelmat voivat johtua:

 • Piilolinssistä itsestään
 • Ongelmasta silmän sidekalvolla
 • Ongelmasta silmän sarveiskalvolla

Ongelmat piilolinsseissä

 • Huonosti istuvat piilolinssit on yksi yleisimmistä ongelmista. Liian tiukka linssi voi tuntua aluksi hyvältä, mutta se voi alkaa tuntumaan epämukavalta useamman tunnin käytön jälkeen. Liian löysä linssi puolestaan ei pysy silmän keskellä, vaan se pääsee liikkumaan liikaa, jolloin käyttäjä on usein tietoinen piilolinssistä – etenkin silmiä räpäyttäessä. On tärkeää käyttää vain piilolinssireseptissä määrättyjä linssejä.
 • Piilolinssien huolimaton hoito. Piilolinssit on puhdistettava huolellisesti jokaisen käyttökerran jälkeen, koska niiden pinnalle kertyy proteiineja ja rasvoja, jotka voivat aiheuttaa sarveiskalvon ärsytystä ja heikentää näköä. Lisäksi linssien on annettava desinfioitua piilolinssinesteessä vähintään neljän tunnin ajan, ettei niihin jää silmätulehduksia aiheuttavia bakteereja, viruksia ja sieniä. Piilolinssit eivät saa olla kosketuksissa muiden aineiden, kuten meikin, käsirasvan, hiuslakan tai savun, kanssa.
 • Rikkoutunut linssi. Pehmeät piilolinssit ovat melko kestäviä, mutta nekin voivat mennä rikki piilolinssejä käsiteltäessä. Vaurioitunut linssi voi aiheuttaa paikallista ärsytystä sarveiskalvolla. Rikki mennyt linssi voi vahingoittaa silmää ja se on vaihdettava heti uuteen.
 • Linssin kuivuminen. Piilolinssit voivat kuivua esim. näyttöpäätetyössä, jossa silmien luonnollinen räpyttely vähenee, tai jos niitä käytetään saunassa. Kuivunut piilolinssi ei läpäise tarpeeksi happea ja voi olla vaarallinen silmälle.

Ongelmat silmän sidekalvolla

 • Allerginen silmätulehdus eli allerginen sidekalvontulehdus (konjunktiviitti) voi johtua useissa piilolinssinesteissä säilöntäaineena käytettävästä tiomersaalista. Tulehdukseen liittyy silmien punoitus, polttelu ja kutina, jotka ovat pahimmillaan piilolinssejä laitettaessa. Konjunktiviitin diagnosointi voi olla vaikeaa, koska oireet voivat ilmetä päiviä tai kuukausia altistumisen jälkeen. Hoitona on tiomersaalia sisältävien hoitonesteiden välttäminen.
 • Giant papillary conjunctivitis (GPC) on allerginen tila, jossa piilolinssi aiheuttaa mekaanista sidekalvon ärsytystä ja silmäluomen sisäpinnalle voi kehittyä pieniä näppylöitä. GPC:n oireita ovat silmien ärsytys ja punoitus. Hoitona käytetään piilolinssien käytön lopettamista, kunnes oireet ovat kadonneet ja piilolinssien tai hoitonesteen vaihtaminen toiseen.
 • Idiopathic superior limbic keratoconjunctivis liittyy niin ikään silmän piilolinssi-intoleranssiin. Se on yleisempi hydrogel-linssien käyttäjillä ja 20-60 -vuotiailla naisilla. Myös sen oireita ovat silmien ärsytys ja punoitus. Hoitomuotona käytetään piilolinssien käytön lopettamista, kunnes oireet loppuvat.
 • Toksinen sidekalvontulehdus voi johtua allergisesta reaktiosta tai sidekalvon kroonisesta altistumisesta bakteereille tai viruksille. Oireita ovat silmän kutina, polttelu ja kyynelvuoto.

Ongelmat silmän sarveiskalvolla

 • Pinnallinen keratiitti eli sarveiskalvon tulehdus on yksi yleisimmistä ongelmista piilolinssien käyttäjillä. Sen oireita ovat mm. kipeä, punoittava, rähmivä ja vetistävä silmä. Keratiitti aiheuttaa sarveiskalvolle harmahtavan muutoksen, joka havaitaan lääkärissä fluoresiinivärjäyksellä. Keratiitin voi aiheuttaa bakteeri, sieni tai virus.
 • Mekaaninen vamma johtuen esimerkiksi vahingoittuneesta piilolinssistä tai piilolinssien laitossa tai pois ottamisessa syntyvä fyysinen vamma. Mekaanisen vamman voi aiheuttaa myös linssin pinnalla oleva roska, joka aiheuttaa kitkaa.
 • Tiukan linssin syndrooma on yleisempi kovien piilolinssien ja yötäpäivää-linssien käyttäjillä. Siinä linssi ei liiku tarpeeksi silmää räpäytettäessä ja se näyttää takertuvan kiinni silmän sarveiskalvoon. Kun piilolinssi kutistuu silmässä, se voi puristaa silmän etuosaa imukupin tavoin, mikä voi aiheuttaa sarveiskalvon turpoamista. Vaivaan on tärkeää saada hoitoa, koska se kasvattaa vakavien silmätulehdusten ja sarveiskalvon haavaumien riskiä.
 • Sarveiskalvon hypoksia eli hapenpuute on yleisin silmäkomplikaatioiden aiheuttaja ja erityisen yleinen niillä käyttäjillä, jotka eivät noudata piilolinssien käyttöaikoja ja vaihtoväliä. Kun silmät saavat liian vähän happea sarveiskalvo alkaa punoittaa ja silmät ovat alttiimpia erilaisille infektioille. Hypoksia aiheuttaa muutoksia sarveiskalvon rakenteessa ja neovaskularisaatiota eli uusien verisuonien kasvua.
 • Contact Lens-Induced Acute Red Eye eli CLARE on erityisesti yötäpäivää-linssien käyttäjillä esiintyvä akuutti sarveiskalvon tulehdusreaktio, jossa potilas voi herätä keskellä yötä voimakkaaseen ja pistävään kipuun, kyynelvuotoon ja valonarkuuteen. Infektion aiheuttaja on yleensä jokin bakteeri.
 • Sarveiskalvotulehdus eli keratiitti on vakavin ja yleisin piilolinssien käyttäjillä esiintyvä komplikaatio, joka voi hoitamattomana johtaa pysyvään näön heikkenemiseen. Sen yleisin aiheuttaja on Pseudomonas-bakteeri, mutta myös muut bakteerit, virukset ja sienet voivat aiheuttaa sarveiskalvontulehduksia. Vaarallisin niistä on vedestä tarttuva Akantameba. Sarveiskalvotulehduksen oireita ovat kipu, vetiset silmät, ärsytys, valonarkuus ja punoitus. Näiden oireiden ilmaannuttua

Piilolinsseistä johtuvien ongelmien hoito

Useimmat piilolinssien käytöstä johtuvat ongelmat eivät ole vakavia ja oireet menevät nopeasti ohi, kun piilolinssit poistetaan silmistä ja niiden käyttö lopetetaan joksikin aikaa.

Silmälääkärin hoitoon kannattaa hakeutua aina, jos:

 • Silmät särkevät
 • Silmät ovat arat valolle
 • Silmissä on roskantunne
 • Silmissä on näköhäiriöitä
 • Silmä on poikkeavan näköinen
 • Näkökyky on heikentynyt äkillisesti

Yleisimmät ongelmat, oireet, syyt ja hoito

Noudattamalla valmistajan ja optikon ohjeita piilolinssien käytössä ja käsittelyssä sekä käymällä säännöllisesti piilolinssikontrollissa, linssien käytöstä ei yleensä aiheudu mitään suurempia ongelmia. On kuitenkin hyvä tunnistaa mahdolliset varoitusmerkit.

Kuivat silmät

Oireet: Silmien kirvely, vetistäminen, kutina ja väsyminen, roskantunne, polttelu, rähmiminen ja toistuvat tulehdukset.

Syitä: Silmien kuivuminen johtuu yleensä kyynelnesteen heikosta erityksestä. Kuivasilmäoireyhtymässä kyyneleritys heikkenee niin, ettei silmän pinta pysy kosteana.

Hoito: Oireiden ilmaantuessa ensihoitona voidaan käyttää apteekista tai optikolta saatavia säilöntäaineettomia silmien kostutustippoja. Mikäli ongelma ei katoa, keskustele ongelmasta optikkosi kanssa.

Katso myös: Mitkä piilolinssit sopivat kuiville silmille?

Ärtyvät silmät

Oireet: Silmien ärtyminen piilolinssejä käytettäessä.

Syitä: Muiden muassa vääränlaiset ja vioittuneet piilolinssit voivat aiheuttaa silmien ärsytystä.

Hoito: Tarkista että piilolinssit ovat piilolinssimääräyksen mukaiset, ja että ne eivät ole vioittuneet. Jos ongelma ei katoa, ota yhteyttä optikkoosi.

Katso myös: Näin poistat hajonneen piilolinssin silmästä

Kutiavat tai punoittavat silmät

Oireet: Kutiavat ja punoittavat silmät piilolinssejä käytettäessä.

Syitä: Silmien punoituksen aiheuttaa tavallisesti verisuonten laajeneminen. Verisuonia voivat laajentaa mm. lämpötilavaihtelut, sauna, kuiva huoneilma, ilmastointi, tuuli, tupakansavu ja muut ilmassa olevat epäpuhtaudet, uima-altaiden vesi sekä edellämainituista johtuva silmien raapiminen. Myös tietyillä lääkeaineilla ja alkoholilla on verisuonia laajentavia vaikutuksia.

Hoito: Silmien kostutus säilöntäaineettomilla kostutustipoilla 2-4 kertaa päivässä ja geelitipoilla. Jos oireet jatkuvat pitkään, ota yhteyttä optikkoosi.

Hankaavat linssit tai roskantunne silmässä

Oireet: Roskantunne silmässä, hankaavat piilolinssit

Syitä: Vääränlaiset piilolinssit, joissa on esimerkiksi väärä kaarevuusarvo, voivat tuntua epämukavilta silmissä.

Hoito: Älä käytä piilolinssejä, jotka eivät tunnu mukavalta silmissä. Piilolinssejä on eri tyyppisiä ja keskustelemalla optikkosi kanssa sinullekin löydetään sopivat ja mukavakäyttöiset linssit.

Äkillinen näön heikkeneminen

Kyseessä voi olla pieni verenkierron häiriö. Jos näkö on selvästi heikentynyt tai kuva vääristynyt, ota heti yhteys silmälääkäriin.

Mikäli sinulla ilmenee mitä tahansa edellämainituista oireista käy läpi tämä muistilista:

 1. Ota piilolinssit pois ja anna silmien levätä hetki
 2. Jos oire häviää linssien poistamisen jälkeen, tutki linssit ja varmista, etteivät ne ole vioittuneet tai sisällä näkyviä roskia tai esim. silmäripsiä.
 3. Jos linssi ei ole näkyvästi vioittunut pese kädet huolellisesti, huuhtele linssit linssinesteellä ja aseta takaisin silmään.
 4. Jos oireet jatkuvat heitä linssi roskiin ja ota käyttöön uusi linssipari.
 5. Jos oireet jatkuvat edelleen ota välittömästi yhteys optikkoosi tai kiireellisissä tapauksissa silmälääkäriin.

Piilolinssiongelmien ennaltaehkäisy

Tutkimusten mukaan jopa 80 % piilolinssien käyttäjistä ei ole tietoinen niiden käyttöön ja erityisesti huonoon hygieniaan liittyvistä riskeistä. Piilolinssien hoito-ohjeet riippuvat käytettävästä piilolinssityypistä. Jos olet epätietoinen, voit kysyä ohjeita ja neuvoja optikoltasi.

Tässä vielä lyhyt muistilista, jota noudattamalla vältät pahimmat ongelmat piilolinssien käytössä:

 • Puhdista, huuhtele ja kuivaa kädet huolellisesti ennen piilolinssien käsittelyä.
 • Desinfioi linssit puhdistamalla ne jokaisen käyttökerran jälkeen piilolinssinesteessä. Säilytä linssejä vain tarkoitukseen sopivassa piilolinssikotelossa.
 • Käytä aina vain uutta piilolinssinestettä. Älä kierrätä tai uudelleenkäytä sitä.
 • Pese ja puhdista myös piilolinssikotelo säännöllisesti. Likainen kotelo voi myös aiheuttaa tulehduksia. Käytä puhdistukseen piilolinssinestettä.
 • Kertakäyttölinssejä ei tarvitse puhdistaa, koska niitä käytetään vain kerran, jonka jälkeen ne heitetään pois.
 • Vain jatkuvakäyttöisiä piilolinssejä saa käyttää yön yli. Nuku piilolinssit päässä vain jos silmälääkäri tai optikko on antanut siihen luvan.
 • Piilolinssejä ei saa käyttää jos niiden kanssa on ongelmia. Pidä aina myös silmälasit mukanasi.
 • Tutki käyttämäsi piilolinssit säännöllisesti. Jos niissä on repeämiä tai halkeumia, heitä ne pois ja ota uusi pari käyttöön.
 • Mikäli piilolinsseihin tai piilolinssikoteloon päätyy saippuaa, pese ne huolellisesti useaan kertaan piilolinssinesteellä.
 • Käytä silmätippoja vain ilman piilolinssejä.
 • Älä käytä piilolinssejä jos silmät ärtyvät tai ovat punaiset.
 • Älä käytä piilolinssejä suihkussa, saunassa, uidessa tai altista niitä vedelle, ellet suojaa silmiä uimalaseilla.

KYSELY: Onko sinulla ollut ongelmia piilolinssien käytössä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lisätietoa ja lähteet: